Sunday, June 30, 2013

resepi DURIAN CREPE....

Resepi saya ambil dari internet...x ingat sapa punyer..hehe
Resepi crepe
3 sudu besar rata tepung hongkong
4 sudu besar rata tepung kastad
4 sudu besar rata tepung jagung
2 sudu besar rata tepung ubi
2 sudu besar rata tepung kentang
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar gula halus
1/4 sudu teh garam
250ml susu cair
1 sudu besar mentega cair/minyak masak
Pewarna

Satukan semua adunan, kacau rata dan tapis..adunan yg cair akan hasilkan crepe yang nipis..rehatkan adunan selama 20minit..buat je macam buat lempeng..tp yang ni lagi nipis lagi lawa..hehe

Resepi kastard durian
250ml susu cair/susu segar
1 1/2 sdu besar tepung kastad
2 sudu besar gula pasir
1/4 sdu teh garam
1 biji kuning telur
150g isi durian
Whipping cream dlm 200ml (yg ni lebihkan pun takpe, ikut brapa bnyk crepe yg ada)
Cara2:
Blend semua kecuali whip cream, tapis n masak sampai likat...dah sejuk campur ngn whip cream yg dah di pukul sampai kembng...

puding buah-buahan ....

Resepi dari intenet...

1 peket agar2 serbuk 11g
2 biji telur
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula
2-3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail...

Cara2:
Masak agar2 dengan air sampai larut..pukul telur n tepung kastad..masukkan susu cair...bila mendidih, masukkan telur..last skali masuk cocktail..tuang dalam acuan n biar keras..siapppp...hehe

BASIC CHEESE CAKE

Gambar dari mr google....

Nak share resepi basic cheese cake..senang jer resepinya...

250g cream cheese
200ml plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula castor

Cara2:
Masukkan semua bahan dalam mixer, pukul sampai kembang....masuk dalam loyang dan bakar 40-45 minit..suhu 180○c..lepas 30 minit, letak aluminium foil kat atas, supaya kek x hangus...
Senang '????....
Selamat mencuba....

biskut cornflakes

250g butter
150g gula castor
2sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh baking powder
250g tepung ggandum
4 cawan  cornflakes diramas kasar...

Pukul butter n gula sampai kembang skit..then masuk bahan lain...
Sendukkan ngan sudu, tekan skit kemudian bakar...

Saturday, June 29, 2013

Murtabak maggi sempoiii....

Murtabak maggi....

Sebungkus maggi...
2 batang sosej
1 biji telur
Sebiji bawang merah dimayang
Cara:
Rebus maggi n sosej...toskan...
Pukul telur n perencah maggi (separuh jer), then masuk bawang dimayang n maggi dh ditos td....
Masak atas pan n tutup dgn tudung periuk..api kecil je...masakla sampai masak...
5 minit dh siap...hehe...
Sempoiii x???  Haha....

Saturday, June 22, 2013

kuih cek mek molek

Gambar dr intenet..

Salah satu kuih muih dari kelantan...
Senang je nak buat ni..
Asasnya adalah ubi keledek..
Xde resepi yg spesifik, main campak je...
Rebus ubi keledek sampai masak then lenyekkan sampai hancur..
Masuk mentega@butter (sikit je)..
Ada org x letak pun butter tu..letak lg sedap..
Last skali masukkan tepung gandum..pndai2 la nk agak tu..
Ambik adunan n masukkan gula kat tengah..bentukkan cam dalam gambar...
Jangan letak bnyk sgt gula, nt gula keluar masa goreng..
Selamat mencuba..♡♥♡♥

Friday, June 21, 2013

hari pertama hingga hari ketujuh

Gambar-gambar sebelum dicukur kepala...
Hari ketujuh majlis cukur jambul n akikah...

zara aqeela...1st day...

Hari pertama melihat dunia....
12 oktober 2012..
HUSM Kubang Kerian
Berat 2.92kg...
Lahir jam 10.12 malam...
Alhamdulillah...amanah Allah utk mama n papa...
Mama n papa ♥ zara aqeela so much...

our daughter...ZARA AQEELA

Berjaya gk upload gambar...hehe...
Dah 8 bulan usia anakku...
8 bulan..tumbuh 2 batang gigi bawah...
♡♥♡♥♡♥

Friday, June 14, 2013

kuih belimbing

Simpan resepi kat blog jela...bila nk buat pun xtau..hehehe...

Bahan-bahan...
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu butter
1 sudu gula
Esen vanila
Masak  air, gula nk mentega..pastu masukkan tepung n kacau dgn cepat..bila dh sejuj, masukkan telur yg dipukul..kacau sampai sebati...
Masukkan dalam acuan bentuk bintang besar..picit arunan terus masuk kuali dgn minyak panas..goreng sampai kekuningan kemudian tabur dgn gula kastor...
Resepi tradisinya kuih ni disira dengan gula...inovasi kat sini, kita tabur je gula kastor....

Resepi kuih belimbing ni macam cream puff je...konsep yang sama, panaskan air baru masuk tepung n telur..konsep inilah yg membuatkan kuih ni ringan.sama ngn creampuff tu gk...

Tq pada tuan punyer resepi..ambil dr intenet...




Saturday, June 1, 2013

PUDING OREO AISKRIM...

Puding oreo aiskrim

Sedappp..lemak berkrim je..dapat resepi dr intenet..tq tuan punyer resepi...

25g agar-agar bertali
1200ml air
Gula agak2 tekak masing2...
Satu tin susu cair
Satu cawan aiskrim (suka hati perisa apa)
Satu biji telur
Sedikit esen vanilla n sepeket biskut oreo dibuang krim

Cara2:
Masak agar2 dlm air sampai betul2 hancur...masukkan gula...bled susu, telur, aiskrim, esen vanilla..bila gula dh hancur, masukkan bahan yg diblend td..last skali masukkan biskut oreo yg dikisar kasar...masuk dlm loyang..sejukkan bleh ngappp...

Pernah terbaca kat intenet...kalau nak senang keluarkan agar2 dari bekas, basuh dulu bekas n masukkan agar2...mmg senang nk kluarkan ....

resepi,cara dan tips membuat sponge cake@chiffon cake....

SPONGE CAKE...
250g tepung sponge mix..
(ada jual kat kedai bahan kek...ada flavour coklat n vanilla..harga sponge mix ni juga bergantung pada kualiti n gred)
250g telur
62g air masak@paip
62g minyak sayur@jagung@butter cair..

Cara-cara:
Masuk semua bahan kecuali minyak n putar pada kelajuan maximum..utk heavy duty mixer putar dlm 6 minit...kalau mixer biasa dlm 12 minit (mmg lenguh tangan n belum tentu naik elok sponge cake anda).. last skali tutup mixer n masukkan minyak, kaup balik sahaja sampai rata...masuk dlm loyang pembakar yg dilapik kertas n bakar dlm oven yg dh dipanaskan pd suhu 180○c selama 45-50 minit....

PERINGATAN...
Buat sponge cake memang mudah tapiiii..ada cara yang betul2 kena ikut..kalau tidakkk, kek anda akan jatuh menyembah loyang dengan jayanya..hehe...
1. Jangan putar adunan setelah dimasukkan minyak, cukup dengan kaup balik sahaja...
2. Pastikan sukatan semua bahan2 adalah tepat..seeloknya pakaila penimbang elektronik.
3. Jangan sesekali biarkan adunan direhatkan setelah dipukul..masukkan dalam oven secepat mungkin...
4. Pastikan oven betul2 panas..biasanya masa start putar adunan, dah bleh panaskan oven..
5. Lepas kek dah masak, keluarkan terus kek dari loyang.
6.pastikan pukul adunan betul2 kembang...kalau terlebih pukul akan ada ruang2 kosong pada kek..kalau terkurang pukul, kek jd mampat skit...

Sponge cake adalah kek basic utk menghasilkan pelbagai jenis kek..dengan kek sponge la terhasil kek blueberry, kek black forest, tiramisu simple, kek aiskrim dll...

SELAMAT MENCUBA...

BERSAWANG SUDAHHH...

Assalamualaikum...
Dah bersawang blog ni..busy menguruskan anak kecil...
Excited dengan dunia baru..Motherhood. ..
Alhamdulillah..Our daughter dah nk masuk 7 bulan setengah...
How time flies...hope everything goes well...aminn..

 
design by suckmylolly.com