Sunday, November 24, 2013

instant paratha kawan

I like this paratha brand kawan...
Paratha kawan ni bnyk gunanya..selain goreng n cicah ngan gula or susu...
Bleh gak guna utk buat sardine puff or any tart....
Teksture di yg berlapis2 macam doh pastry mmg sesuai utk buat tart n puff...
Buat apple pie pun bleh ni...

Wednesday, September 25, 2013

WAHAI ISTERI MAT YO

Sunday, September 22, 2013

pulut durian

Ni picture google image...tq tuan punye gambar....

Ni la rupa pulut durian...
Ada pulut
Makan ngan ndurian, santan..ditambah dengan gula or gula melaka yg diracik halus

kerabu mangga sempoii

Kerabu mangga..masukkan apa yg ada je ni..
Sebiji mangga Disagat kasar
Seulas bawang merah
Sebatang serai
Sesudu besar ikan bilis goreng tanpa minyak
1 biji limau nipis
Cili api
Kacang (xde kacang, so x masuk)
1 sudu besar sos ikan
Gula
Garam

Gaul je smue sampai sekata..pandai2 la ejas rasa..
Kalau letak bunga kantan ngn udang kering lg best..
♥♡♥♡♥♡


Saturday, September 21, 2013

sagu gula melaka

Sagu +santan+gula melaka..
Letak dlm peti ais.., marvellouss...hehe

1 cawan sagu +2cawan air n pewarna skit..masak sampai likat n bintik2 putih sagu kurang..
Sediakan santan n gula melakam cair...dh siap campur semua pun bleh..gula melaka tu ikut nk manis camne...
Selamat mencuba...

beehon sup bestt...

Sedang je nk wat ni...hehe...

Bahan2:
Cam biasa, main campak ikut sedap je..
Bawang merah dlm 3 ulas, bawang putih 2 ulas
Halia 1cm
(3bahan ni ditumbuk halus)
Kayu manis sebatang dlm 2 inci kut.
Bunga lawang 1
Bunga cengkih 3
2 sudu besar rempah sup
1sudu kecil rempah kurma
Kiub pati ayam
 Ayam dlm sekeping bahagian dada
Taugeh, sawi n beehon dicelur
Bawang goreng

Cara2:
Tumis bawang, halia ngn bahan rempah sampai kekuningan, then masukkan ayam..pastu masukkan air dlm satu stgh liter...
Then masukkan rempah kurma n sup...rempah sup tu klu nak lebih skit pun boleh..
Then masuk kiub ayam satu ketul...masukla perisa n garam secukup rasa...reneh sup ni sampai ayam empuk...

Dah siap masukkan beehoon dengan sayur n bawang goreng n sambal kicap....


Resepi sambal kicap sempoiii...haha..
Tumbuh 2 ulas bawang putin, bawang merah sebiji ngn cili padi 2 biji..
Kemudian masuk kicap manis n oerah asam limau skit..

Saturday, September 14, 2013

TEMPAT MAKAN DI BANGI

Bangi adalah salah satu tempat yg boleh dikatakan syurga makanan...
Ada peluang jalan jalan cari makan di RESTORAN SYARIFAH DI SYEKSYEN 8 BANGI..
sehari sebelum tu dah lawat RESTORAN SUP URAT KETING...
Dua2 restoran ni kat syeksyen 8..nanti jumpa dlu sup urat keting, kat belakang skitjumpala restoran syarifah....
Sup urat keting bestt gak..sup pekat n cukup rasa semua...
Restoran syarifah pun besttt n berbaloi2...
Puas hati makan kat restoran syarifah, banyak n harga sgt berpatutan....

Sunday, August 25, 2013

Kemalangan di Genting Highlands

Rempit membawa padah....

X sanggup nk letak gambar kemalangan di genting highlands..
Ramai sangat yang terkorban...
Pernah gak naik bas ekspress ke genting highlands zaman belajar dulu...
Tak payah bas genting highlands la, kebanyakan bas memang laju...
Ada gak pemandu yg sgt berhati2..tapi lebih banyak yang ekspress je memanjang..
Kita yang bawak kereta ni plak yg seriau bila bertembung ngan bas2 ni.... 
Malang x berbau, ajal maut ketentuan tuhan..ttapiiii apa yang penting langkah pencegahan...
Bila dah ada kes macam ni, baru nk beringat..tapiii bila dh lama skit..masing2 buat2 lupa..
Tak guna nk cakap lebih kut...pikir la sendiri....
Peringatan utk diri sendiri gak....
♥♡♥♡♥♡♡♥

kasih ibu


Monday, July 29, 2013

qoute for the day..


Wednesday, July 24, 2013

Puding Cocktail....pencuci mulut di bulan puasa...

Yummy...favorite ni....
Tersangatlah mudah nk buat benda ni...

Utk kastard:
1 cawan tepung kastard
4 cawan air
Gula secukup rasa
Garam secubit
Masak semua sampai likat berkilat
Keraskan, then potong la ikut suka...

Utk kuah:
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair td)
Kalau saya, saya masukkan skali air dr buah dalam tin tu, cukupkan 2 tin susu cair td...
Gula secukup rasa
1 sudu tepung kastard (utk pekatkan kuah, kalau x nak letak pun takpe)
Esen vanilla skit....
Masak atas api perlahan sambil kacau...
Jgn masak lama sgt, nt susu tu cam pecah minyak kut...ye ea?? ...xtau nk describe camne..hahHa
Kejap je, nk kasi susu tu panas jap...
Then masuk 1 tin besar buahan dlm tin...nk masuk fresh fruit pun bleh...
Sejukkan n time nk makan letak ais skit...walawehhh...meleleh...hehee

PUDING GULA HANGUS @ caramel pudding...

Sapa yang cakap buat puding gula hangus ni susah, xtau la...haha
Buat dlu gula hangusnya...
Pakai je setangah cawan gula, masak sampai jd gula hangus n tuang dalam loyang....

Utk buat pudding,
1 tin susu cair
5 biji telur (nak letak lebih pun boleh)
Tepung kastard 1 sudu besar (x letak pun takpe, ni juz nk memejalkan puding)
Esen vanilla 1 sudu kecil
Gula n susu pekat secukup rasa (nk letak gula sahaja  pun takpe)
Blend kejap je then curah dlm loyang gula hangus td...
Kukus la sampai masak....
Kalau nak masukkan roti, blend je skali...
Jadila puding roti gula hangus....
Roti sekeping dua dah cukup, then tepung kastad dh x payah masukkan....

Sunday, July 21, 2013

ayam percik kelantan


Ayam percik kelantan...
Ada 2 jenis percik, kuah putih n kuah merah...
Bezanya satu letak lada kering, satu x letak....
Malasnya nk taip resepi...mintak tlong mr google jela ea....hahaha...

MONDAY BLUESSS

Tak boleh minum kopi...puasa...hehe

Thursday, July 18, 2013

jumaat datang lagi.....


Wednesday, July 17, 2013

NASI KERABU

Sedapnya nasi kerabu....
Makan dengan bahan2 sampingan, keropok keping, daging bakar, ayam bakar, solok lada, telur asin, bawang putih jeruk....
Terangkattt..haha...

Tuesday, July 16, 2013

simple rules in life


Monday, July 15, 2013

whyyy???


Sunday, July 14, 2013

FESYEN RAYA 2013

 SSekarang ni fenomena PEPLUM...macam2 jenis ada, dengan design color blocking..
Satu design hari raya yang cun melecun...hehe..

Satu lagi penggunaan lace tampal pada baju....mahal oiiii....satu meter bleh sampai puluh2 ringgit..x masuk kain n upah jahit...

Material kain plak lebih Kepada kain chiffon n kotong..merata orang jual kain cotton...from vietnam maa....




fly away


PLAN A - Z


Friday, July 12, 2013

kuih muih KELANTAN....♥♡♥♡

KUIH MUIH KELANTAN...
kat johor memang x jumpa la benda ni...
Kat bazar ramadhan kelantan mesti kuih2 ni ada...meriahnye...
Takpe, balik kelantan nanti kita cari semua ni..hahaha...

Ni nnamanya lompat tikam..ada pulut merah...warna memang mengancam... 
 Ni namanya gerodok telur...meleleh air liur cek..huhu
 kuih jala mas..Bukan pilihanku...manis weiii...




TAHI ITIK..pernah makan sekali, fobia ngan manis dia..haha...
 Buah tanjung....yg ni nampak mmg mengancam...hehe

 nekbat
 Puteri mandi....so colorful...

 akok..yg ni pun pujaan kalbu gak...

Kuih seri muka pilihan hatikuu...hehe...

Sunday, June 30, 2013

resepi DURIAN CREPE....

Resepi saya ambil dari internet...x ingat sapa punyer..hehe
Resepi crepe
3 sudu besar rata tepung hongkong
4 sudu besar rata tepung kastad
4 sudu besar rata tepung jagung
2 sudu besar rata tepung ubi
2 sudu besar rata tepung kentang
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar gula halus
1/4 sudu teh garam
250ml susu cair
1 sudu besar mentega cair/minyak masak
Pewarna

Satukan semua adunan, kacau rata dan tapis..adunan yg cair akan hasilkan crepe yang nipis..rehatkan adunan selama 20minit..buat je macam buat lempeng..tp yang ni lagi nipis lagi lawa..hehe

Resepi kastard durian
250ml susu cair/susu segar
1 1/2 sdu besar tepung kastad
2 sudu besar gula pasir
1/4 sdu teh garam
1 biji kuning telur
150g isi durian
Whipping cream dlm 200ml (yg ni lebihkan pun takpe, ikut brapa bnyk crepe yg ada)
Cara2:
Blend semua kecuali whip cream, tapis n masak sampai likat...dah sejuk campur ngn whip cream yg dah di pukul sampai kembng...

puding buah-buahan ....

Resepi dari intenet...

1 peket agar2 serbuk 11g
2 biji telur
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula
2-3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail...

Cara2:
Masak agar2 dengan air sampai larut..pukul telur n tepung kastad..masukkan susu cair...bila mendidih, masukkan telur..last skali masuk cocktail..tuang dalam acuan n biar keras..siapppp...hehe

BASIC CHEESE CAKE

Gambar dari mr google....

Nak share resepi basic cheese cake..senang jer resepinya...

250g cream cheese
200ml plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula castor

Cara2:
Masukkan semua bahan dalam mixer, pukul sampai kembang....masuk dalam loyang dan bakar 40-45 minit..suhu 180○c..lepas 30 minit, letak aluminium foil kat atas, supaya kek x hangus...
Senang '????....
Selamat mencuba....

biskut cornflakes

250g butter
150g gula castor
2sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh baking powder
250g tepung ggandum
4 cawan  cornflakes diramas kasar...

Pukul butter n gula sampai kembang skit..then masuk bahan lain...
Sendukkan ngan sudu, tekan skit kemudian bakar...

Saturday, June 29, 2013

Murtabak maggi sempoiii....

Murtabak maggi....

Sebungkus maggi...
2 batang sosej
1 biji telur
Sebiji bawang merah dimayang
Cara:
Rebus maggi n sosej...toskan...
Pukul telur n perencah maggi (separuh jer), then masuk bawang dimayang n maggi dh ditos td....
Masak atas pan n tutup dgn tudung periuk..api kecil je...masakla sampai masak...
5 minit dh siap...hehe...
Sempoiii x???  Haha....

Saturday, June 22, 2013

kuih cek mek molek

Gambar dr intenet..

Salah satu kuih muih dari kelantan...
Senang je nak buat ni..
Asasnya adalah ubi keledek..
Xde resepi yg spesifik, main campak je...
Rebus ubi keledek sampai masak then lenyekkan sampai hancur..
Masuk mentega@butter (sikit je)..
Ada org x letak pun butter tu..letak lg sedap..
Last skali masukkan tepung gandum..pndai2 la nk agak tu..
Ambik adunan n masukkan gula kat tengah..bentukkan cam dalam gambar...
Jangan letak bnyk sgt gula, nt gula keluar masa goreng..
Selamat mencuba..♡♥♡♥

Friday, June 21, 2013

hari pertama hingga hari ketujuh

Gambar-gambar sebelum dicukur kepala...
Hari ketujuh majlis cukur jambul n akikah...

zara aqeela...1st day...

Hari pertama melihat dunia....
12 oktober 2012..
HUSM Kubang Kerian
Berat 2.92kg...
Lahir jam 10.12 malam...
Alhamdulillah...amanah Allah utk mama n papa...
Mama n papa ♥ zara aqeela so much...

our daughter...ZARA AQEELA

Berjaya gk upload gambar...hehe...
Dah 8 bulan usia anakku...
8 bulan..tumbuh 2 batang gigi bawah...
♡♥♡♥♡♥

Friday, June 14, 2013

kuih belimbing

Simpan resepi kat blog jela...bila nk buat pun xtau..hehehe...

Bahan-bahan...
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu butter
1 sudu gula
Esen vanila
Masak  air, gula nk mentega..pastu masukkan tepung n kacau dgn cepat..bila dh sejuj, masukkan telur yg dipukul..kacau sampai sebati...
Masukkan dalam acuan bentuk bintang besar..picit arunan terus masuk kuali dgn minyak panas..goreng sampai kekuningan kemudian tabur dgn gula kastor...
Resepi tradisinya kuih ni disira dengan gula...inovasi kat sini, kita tabur je gula kastor....

Resepi kuih belimbing ni macam cream puff je...konsep yang sama, panaskan air baru masuk tepung n telur..konsep inilah yg membuatkan kuih ni ringan.sama ngn creampuff tu gk...

Tq pada tuan punyer resepi..ambil dr intenet...




Saturday, June 1, 2013

PUDING OREO AISKRIM...

Puding oreo aiskrim

Sedappp..lemak berkrim je..dapat resepi dr intenet..tq tuan punyer resepi...

25g agar-agar bertali
1200ml air
Gula agak2 tekak masing2...
Satu tin susu cair
Satu cawan aiskrim (suka hati perisa apa)
Satu biji telur
Sedikit esen vanilla n sepeket biskut oreo dibuang krim

Cara2:
Masak agar2 dlm air sampai betul2 hancur...masukkan gula...bled susu, telur, aiskrim, esen vanilla..bila gula dh hancur, masukkan bahan yg diblend td..last skali masukkan biskut oreo yg dikisar kasar...masuk dlm loyang..sejukkan bleh ngappp...

Pernah terbaca kat intenet...kalau nak senang keluarkan agar2 dari bekas, basuh dulu bekas n masukkan agar2...mmg senang nk kluarkan ....

resepi,cara dan tips membuat sponge cake@chiffon cake....

SPONGE CAKE...
250g tepung sponge mix..
(ada jual kat kedai bahan kek...ada flavour coklat n vanilla..harga sponge mix ni juga bergantung pada kualiti n gred)
250g telur
62g air masak@paip
62g minyak sayur@jagung@butter cair..

Cara-cara:
Masuk semua bahan kecuali minyak n putar pada kelajuan maximum..utk heavy duty mixer putar dlm 6 minit...kalau mixer biasa dlm 12 minit (mmg lenguh tangan n belum tentu naik elok sponge cake anda).. last skali tutup mixer n masukkan minyak, kaup balik sahaja sampai rata...masuk dlm loyang pembakar yg dilapik kertas n bakar dlm oven yg dh dipanaskan pd suhu 180○c selama 45-50 minit....

PERINGATAN...
Buat sponge cake memang mudah tapiiii..ada cara yang betul2 kena ikut..kalau tidakkk, kek anda akan jatuh menyembah loyang dengan jayanya..hehe...
1. Jangan putar adunan setelah dimasukkan minyak, cukup dengan kaup balik sahaja...
2. Pastikan sukatan semua bahan2 adalah tepat..seeloknya pakaila penimbang elektronik.
3. Jangan sesekali biarkan adunan direhatkan setelah dipukul..masukkan dalam oven secepat mungkin...
4. Pastikan oven betul2 panas..biasanya masa start putar adunan, dah bleh panaskan oven..
5. Lepas kek dah masak, keluarkan terus kek dari loyang.
6.pastikan pukul adunan betul2 kembang...kalau terlebih pukul akan ada ruang2 kosong pada kek..kalau terkurang pukul, kek jd mampat skit...

Sponge cake adalah kek basic utk menghasilkan pelbagai jenis kek..dengan kek sponge la terhasil kek blueberry, kek black forest, tiramisu simple, kek aiskrim dll...

SELAMAT MENCUBA...

BERSAWANG SUDAHHH...

Assalamualaikum...
Dah bersawang blog ni..busy menguruskan anak kecil...
Excited dengan dunia baru..Motherhood. ..
Alhamdulillah..Our daughter dah nk masuk 7 bulan setengah...
How time flies...hope everything goes well...aminn..

Thursday, March 21, 2013

our daughter...ZARA AQEELA


Pejam celik dh 5 bulan usia puteri kami zara aqeela....
Dilahirkan 12 oktober 2012...
Berat 2.98kg
3 hari 

MOTHERHOOD QUOTES




There is no stronger love in this world than the love a mother feels for her children. She cries for them, she worries about them, she would die for them....



A mother thinks about her children day and night..even if they are not with her, and will love them in a way they will never understand

 
design by suckmylolly.com