Saturday, June 1, 2013

resepi,cara dan tips membuat sponge cake@chiffon cake....

SPONGE CAKE...
250g tepung sponge mix..
(ada jual kat kedai bahan kek...ada flavour coklat n vanilla..harga sponge mix ni juga bergantung pada kualiti n gred)
250g telur
62g air masak@paip
62g minyak sayur@jagung@butter cair..

Cara-cara:
Masuk semua bahan kecuali minyak n putar pada kelajuan maximum..utk heavy duty mixer putar dlm 6 minit...kalau mixer biasa dlm 12 minit (mmg lenguh tangan n belum tentu naik elok sponge cake anda).. last skali tutup mixer n masukkan minyak, kaup balik sahaja sampai rata...masuk dlm loyang pembakar yg dilapik kertas n bakar dlm oven yg dh dipanaskan pd suhu 180○c selama 45-50 minit....

PERINGATAN...
Buat sponge cake memang mudah tapiiii..ada cara yang betul2 kena ikut..kalau tidakkk, kek anda akan jatuh menyembah loyang dengan jayanya..hehe...
1. Jangan putar adunan setelah dimasukkan minyak, cukup dengan kaup balik sahaja...
2. Pastikan sukatan semua bahan2 adalah tepat..seeloknya pakaila penimbang elektronik.
3. Jangan sesekali biarkan adunan direhatkan setelah dipukul..masukkan dalam oven secepat mungkin...
4. Pastikan oven betul2 panas..biasanya masa start putar adunan, dah bleh panaskan oven..
5. Lepas kek dah masak, keluarkan terus kek dari loyang.
6.pastikan pukul adunan betul2 kembang...kalau terlebih pukul akan ada ruang2 kosong pada kek..kalau terkurang pukul, kek jd mampat skit...

Sponge cake adalah kek basic utk menghasilkan pelbagai jenis kek..dengan kek sponge la terhasil kek blueberry, kek black forest, tiramisu simple, kek aiskrim dll...

SELAMAT MENCUBA...

0 comments:

 
design by suckmylolly.com