JOM BUAT SPONGE CAKE
bahan-bahan....
250 g tepung sponge mix
250 g telur
62 g air
62 g butter cair/minyak masak/minyak jagung
cara-cara...
masukkan tepung,telur & air dlm mixer..pukul dengan kelajuan paling tinggi sampai kembang..
pastu masukkan minyak dan kaup balik..trus masuk dlm oven..
lebih kurang 45 minit,suhu 180C...
tips utk menghasilkan sponge cake...
korang tengok senang je kan nak buat sponge cake ni..tapiii,xkena cara n kaedah,sila la baling kek anda bagi ayam makan..silap2 ayam pun tak nak makan..haha..
1. sukatan utk sponge cake x boleh main belasah saje..mesti accurate..pakai je penimbang elektronik tu..mesti xde ralat..
2. tepung+air+telur mesti dipukul dalam kelajuan tinggi..kalau pakai mixer biasa(yang kecik tu) dalam 10-12minit tanpa henti ye..pernah buat pakai mixer tangan ni,tapi xnaik sangat.rasa mixer nk berasap pun ada.the best choice pakai la kitchen aid..mixer yg besar gedabak n bunyi satu rumah..i pakai brand elba je..huhu
3. minyak mestilah dimasukkan last sekali,pakai sudip kayu n kauk balik..jgan terlebih pukul..nanti kek anda turun menyembah loyang...yg ni biasanya org selalu buat silap..
4. lepas tu terus masukkan dlm oven,jgn biarkan kat luar..tak menjadila kek kalau lambat2 masuk dalam oven..dan oven pastikan dah betul2 panas...
5. bila dah masak,terus terbalikkan atas redai supaya dia dapat disejukkan dengan serata..
tepung sponge mix ni boleh dibeli kat kedai yg menjual barang2 kek..ada macam2 jenis dan gred kualitinya...
dengan menggunakan sponge cake..terhasilla kek black forest (chocolate flavor),kek blueberry,kek fruit flan,kek aiskrim.kek peach macam kat gambar atas dll..
SELAMAT MENCUBA!!!
0 comments:
Post a Comment